Blog Single

18 May

Izbor zavjese za dnevnu sobu

Dnevna soba je prostor u kom provodimo najviše vremena i koja treba biti dekorisana tako da daje čist osećaj udobnosti. Sam izbor zavese za dnevnu sobu može značajno promeniti njen celokupan izgled.

ZAVESA DNEVNOJ SOBI DAJE TON I ČINI VAŽNU ESTETSKU FUNKCIJU

Prilikom odabira izuzetno je važno njen dezen i boju uklopiti sa delovima nameštaja, kao i zidovima. U zavisnosti od izbora materijala, boja i dezena, zavesa može da oplemeni svaki prostor, da ga učini modernijim i funkcionalnijim.

SAM ODABIR BOJE ZAVESE ZAVISI OD TIPA LIČNOSTI

Ukoliko ste staložena, mirna osoba, pravi izbor za vas su topli, nežni tonovi. Ukoliko ste avanturista i osoba sklona eksperimentisanju, za vas su jarki tonovi koji će ispratiti vaš životni stil. Ipak, treba voditi računa o tome da ukoliko je nameštaj u dnevnoj sobi bogat različitim tonovima, zavesa treba da bude jednobojna i obrnuto. Ukoliko je nameštaj jednobojan, zavesa jarke boje može upotpuniti prostor i dati mu potpuno novu dimenziju.

ZAVESE U DNEVNOJ SOBI POTREBNO JE BIRATI I PREMA VELIČINI PROSTORIJE

Ukoliko dnevna soba ima malu kvadraturu, dobar izbor su zavese koje će uneti više svetlosti u vaš prostor – svetle, prozirne zavese. Zavese u ovom slučaju ne bi trebale da dolaze do izražaja jer mogu vizuelno dodatno umanjiti prostoriju. Ukoliko pak vaša dnevna soba ima veću kvadraturu, možete pustiti mašti na volju. U ovom slučaju, kombinacije su neograničene.

 

DA LI DA ODABERETE KRAĆU ILI DUŽU ZAVESU?

Odabirom kraće zavese činite prostor u kom boravite neformalnim, funkcionalnim, čistim. Odabirom duže zavese, naročito u dnevnoj sobi većih dimenzija, činite prostor luksuznijim, elegantnijim, klasičnijim. Dužina može značajno uticati na dnevni boravak u vizuelnom smislu (vizuelno ga smanjiti ili proširiti).

Prilikom odabira zavese za vašu dnevnu sobu, vodite računa o veličini zavese i naborima. Gusti nabori čine zavesu bogatijom, te je poželjno da budu u odnosu 1:3.

Iako se čini kao stavka koju mnogi zanemaruju prilikom uređenja doma, zavese su izuzetno važan detalj za celokupni izgled vaše dnevne sobe jer joj daju poseban ton i lepotu.

Related Posts